Natursnokarna och insekternas dag den 16 Augusti

Idag möttes 17 barn och vuxna upp för att utforska insekterna runt Holmeja. Vi började med en vandring från parkeringen och hittade genast flera arter fjärilar. Lite längre in på stigen hittade vi en död mus och spillning från något djur som hade mumsat på körsbär.
Ett av barnen hjälpte en tordyvel som hade hamnat på rygg. Först trodde vi den var död, men så fort den kom på benen började den röra sig igen. Längs promenaden till vattnet hittade vi även en citronfjäril och en larv som vi inte kunde artbestämma. Vid vattnet började barnen genast att håva och det första som kom upp var en buksimmare. Lite senare kom även några grodyngel och några trollsländelarver upp.
Efter en stunds håvande ville de flesta fika på sin medhavda matsäck. Under tiden började solen titta fram och trollsländorna började flyga vid vattenkanten. Vi kunde fånga blodröda ängstrollsländor och titta nära på dem. Även en brun mosaikslända blev fångad och något barn fick hålla den försiktigt i vingarna. Barnen fick även studera några fjärilar på närmre håll, t.ex påfågelöga, rödfläckig blåvinge, smultronvisslare, kvickgräsfjäril, citronfjäril, silverstreckad pärlemorfjäril och amiralfjäril.
Som avslut denna dag spelade vi fågelbingo tillsammans. De vuxna var lika engagerade som barnen och det blev priser till alla. På promenaden tillbaka till bilarna fångade vi även en blågrön mosaikslända som fick sitta på ett av barnens händer.

 

bild 1 (3)

bild 2 (3)

16augbild3

16augbild4

Dela

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.