Kolmila i Gärdslöv den 6 Maj.

Fredagen den 6 maj åkte vi, 10 st, till en kolmila i Gärdslöv. Vi fick berättat för oss hur de byggt upp kolmilan: Byalaget i Gärdslöv hade samlat ved från skogen. Inte allt för grova pinnar. Dessa lavades sen väldigt tätt. Ytterst klädde man milan med granruskor och därefter täcktes den med jord. Milan tändes, men fick inte brinna. Genom hög temperatur omvandlades veden till träkol. Den processen tog 4 dagar. Därefter släcktes milan och den fick svalna i ca tre veckor. Vi blev bjudna på en köttgryta med fransk potatissallad, gelé och grönsallad med tomat. Vatten eller öl. Till fika fick vi kaffe och kanelbulle. Allt till det facila priset av 70:-. Vi kom överens om att livet inte kunde vara bättre: ett trevligt mottagande i nyutsprungen bokskog, god mat och en fantastiskt härlig sommardag.

Text: Marianne Nilsson

Dela

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.